Krmení, výživa a vaječ.omeleta

14.01.2023 10:43

Tak tady je to už něco úplně jiného a já na toto kladu velký důraz a věřím, že bez správné , kvalitní a různorodé výživy se kladných výsledků nedočkáme a teda šizení se vůbec nevyplácí a ani neprospívá chovným ptákům v žádném směru!

K výživě,kterou jsem používal,tak jen asi tolik,že jsem si vše míchal sám a i dělal vaječnice i dokrmovací kaše a vše bez nejmenších problémů,tak asi jen nějaké body-slunečnice bílá a žíhaná,kardi,kukuřice,pohanka,nahý oves,pady rýże,dýně,vlašáky, buráky bez slupky,pínie,para,kešu,liskáče,madle(vše s rozumem),různé druhy prosa a i klasové,klíčené mungo hrách kukuřice,datle a fíky,rozinky,piškoty,tvrdý rohlík,vaječnice,skoro všechny druhy ovoce a zeleniny a je dobré tuto směs pokapat KONOPNÝM nebo PALMOVÝM olejem(2-3kapky na misku), vhodné je i vařené kuřecí nebo rybí maso a kuřecí kosti s chrupavkou, sépie pravé,minerální písek s mušlema,na okus větve čer.bezu,vrby,smrku,jedle a ovoc.stromů,zelené krmení,květy afrikánů i sušené,kvalitní voda a čaj černý a heřmánek,vitam.doplňky-Vitamix EX-A,Supervit-D do vody!


SUROVINY NA DOKRMOVACÍ KAŠI--- mleté ovesné vločky,vařená mrkev,hrách, kukuřice,vajíčko,drcené piškoty,strouhanka,vlašáky,slunečnice loupaná,pampeliška,špenát,kopřiva,květ afrikánu i pampelišky-dle nabídky a možností,různé ovocné druhy jogurtů i s biokultúrou,měkký tvaroh,jahody,jablko,banán,kiwi,mleté vařené vaječ.skořápky a vitam.doplňky(viz.výše).


POSTUP--- mleté oves.vločky zalijeme vodou a vaříme dokud nevznikne kaše, pak přidáme jedno vejce a vaříme dál za stálého míchání, aby nám nepřihořela. Pak jí dáme do mixéru a přidáme loupanou slunečnici, vlašáky, kopřivu, pampelišku i květ, afrikány čerstvé nebo sušené, uvařenou mrkev, hrách, kukuřici, mražený nebo listový špenát, jablíčka, banán, kiwi, jahody, rybíz, ostružiny, borůvky, plody černého bezu... prostě dle nabídky a možností, pak rozemleté a uvařené vaječ.skořápky, drcenou sépii a Vitamix EX-A a vše se to v mixéru rozmixuje. Pak v krabičkách se uloží do lednice a před každým krmením se odebere jen tolik množství co se spotřebuje nebo se kaše musí ohřát na 37 stupnů a jinak, když by se pokaždé ohřívalo celé množství, tak by se rychle zkazila! Když kaši potřebujeme řidší konzistence, tak se použije čaj heřmánkový nebo kopřivový a nebo černý! No a v opačném případě se použije drcený piškot nebo strouhanka a nebo se mi osvědčili i máslové sušenky Bé - Bé. Jogurty ovocné i jogurty s biokultúrou se dávájí přímo při krmení stříkačkou - neohřívájí se! No a uvedené ingredience se jasně nedávájí pokaždé, když se vaří nová kaše, ale se suroviny střídají, aby nebyla kaše stále stejná a jednotvárná! To by nechutnalo ani nám! 


VAJEČNÁ OMELETA--- velkost se odvíjí od počtu chovných párů a taky mláďat v budkách, takže do misky si rozbijeme vajíčka a klasicky je rozmícháme a přidáme jemný písek s mořskými mušlemi, drcené a uvařené vaj.skořápky. Na suchou rozpálenou pánev nalijeme rozmíchané vajíčka a uděláme jako klasické volské oko, ale pozor dělá se to rychle, tak aby se to nepripálilo! Udělají se obě strany a pak obě strany posypeme vitamínem v mém případě Vitamix EX-A a taky Supervitem D, ale pozor, žádné přehánění!!! Není to bábovka co se cukruje a nepoužívá se žádný olej nebo něco podobného!!! 

============================================================


KOLÁČ Z LORO PARGUE...

8 kg mouky (např. celozrnná pšeničná),2 kg sójové mouky (polohrubé),4 kg nastrouhané karotky,3 kg vařeného hovězího masa ( nakrájeného na menší kostičky nebo hrubě mletého),48 syrových vajec,30 g kalciového prášku,300 g prášku do pečiva,8-10 l vody.

Ze všech surovin připravíme těsto, pečeme při teplotě 150 stupňů hodinu a třičtvrtě. Potom vychladlý koláč nakrájíme na kostičky.


NEBO TAKHLE...

Je to koláč, nebo chleba, který zajišťuje ptákům doplňkové živiny a vitamíny po celý rok. Druhy, které mají sklony k nadměrné obezitě, jako jsou například amazoňani,kakaduy, dostávají tento přídavek jen v době hnízdění. 

1kg pšeničné celozrnné mouky

0,25kg sójové polohrubé mouky

0,35kg vařeného hovězího masa, které dobře pokrájíme nebo nahrubo pomeleme

6 vajec

4g práškového kalcia

3-4 balíčky prášku do pečiva

1-1,2 l vody

Ze všech surovin připravíme těsto, vylijeme ho do pekáče ve vrstvě asi 5 cm a pečeme při teplotě 150 stupňů hodinu a tři čtvrtě. Pak vychladlý koláč nakrájíme na kostičky. Do koláče můžeme přidat i další přísady jako například minerály,vitamíny,vaj.skořápky a podobně.